Η γλώσσα του σώματος

Ύστερα από μια παράκληση της φίλης μου της Άλεξ, για να γράψω κάτι πιό ενδιαφέρον επιτέλους, και να σταματήσω να ασχολούμαι με τα μπανάλ θέματα της καθημερινότητας, αποφάσισα να αναφερθώ στην γλώσσα του σώματος.

Το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας μεταξύ δυο ατόμων γίνεται μέσω των κινήσεων του σώματος μας παρά με το τί λέμε. Καθημερινά στις κοινωνικές μας σχέσεις εκπέμπουμε και λαμβάνουμε πολλά μηνύματα από τον συνομιλητή μας που είτε δεν τα συνειδητοποιούμε, είτε δεν τα αναγνωρίζουμε.
Συγκεκριμένα, ξεκινώντας από τα άκρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το συνεχόμενο χτύπημα το δακτύλων δηλώνει μια εσωτερική ένταση, νευρικότητα. Στο υπόλοιπο χέρι, δυο σταυρωμένα χέρια αποτελούν σημάδι προστατευτικότητας και εχθρότητας προς τον άλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό στα μπαρ, που ο πορτιέρης έχει σταυρωμένα τα χέρια του. Πολλά άτομα όταν μιλάνε τείνουν να περιγράφουν αυτά που λένε με κινήσεις των χεριών τους. Όσο πιο έντονη η κίνηση τόση μεγαλύτερη η προσπάθεια του πομπού για να κάνει τον εαυτό του κατανοητό, πολλές φορές εκφράζει ανασφάλεια. Όσο αναφορά τα πόδια ενός ατόμου επίσης εκφράζουν αρκετά πράγματα για αυτό. Ένα άτομο το οποίο θέλει να δείξει την ενεργή σεξουαλικότητα του τείνει να κρατάει τα πόδια του ελαφρώς ανοιχτά με τα χέρια μέσα στις τσέπες πλην του αντίχειρα. Με αυτόν τον τρόπο τονίζονται τα γενετικά όργανα του ατόμου. Ακόμη ο ρυθμός του βηματισμού επιρεάζεται από την προσωπικότητα του ατόμου. Όλοι μας έχουμε καταλάβει ανάλογα τον βηματισμό γνωστλων προσώπων αν είναι αγχωμένα ή κουρασμένα κτλ.
Κοιτώντας τα μάτια ενός ατόμου κάποιος μπορεί να βγάλει πολλά συμπεράσματα για το τί σκέφτεται αυτό, συνδυάζοντάς το βεβαίως με τη συζήτηση. Όταν επικαλούμαστε μια ανάμνηση και σχηματίζουμε μια εικόνα, οι κόρες των ματιών μας ανεπαίσθητα κινούνται προς το άνω τμήμα του ματιού. Από την άλλη όταν επικαλούμαστε κάποιον ήχο οι κόρες παραμένουν στο κεντρικό μέρος του ματιού. Τέλος στην περίπτωση συναισθημάτων και στη συζήτηση με τον εαυτό μας οι κόρες κινούνται προς τα κάτω. Στους δεξιόχειρες η κίνηση της κόρης προς τα δεξιά σημαίνει πρόσβαση στη μνήμη, ενώ στα αριστερά σημαίνει κατά κανόνα ότι δημιουργούν μια εικόνα.
Το να καταλάβεις, λοιπόν, αν κάποιος λέει ψέματα είναι αρκετά δύσκολο και στηρίζεται στο περιεχόμενο της συζήτησης. Αν παραδείγματος χάρη ρωτήσεις κάποιον τί έκανε χθες και κοιτάξει προς τα δεξιά (δημιουργία εικόνας) σημαίνει ότι σε κάποιο σημείο μπορεί να λέει κάποιο ψέμα. Από την άλλη αν τον ρωτήσεις τί θα έκανε αν συναντούσε τον αγαπημένο ηθοποιό του και κινηθεί το μάτι προς τα δεξιά δεν σημαίνει ότι λέει ψέματα απλά δημιουργεί την εικόνα, μιας και δεν τον έχει συναντήσει στο παρελθόν.
Ένα θέμα που απασχολεί πολλά άτομα είναι αν αρέσουμε ή όχι στους άλλους. Στις περισσότερες περιπτώσεις η έλξη προς ένα άτομο εκφράζεται με αντιγραφή κινήσεών του. Οι κοπέλες τείνουν κυρίως να μαλακώνουν τα χαρακτηριστικά τους, ένα μικρό χαμόγελο, ένα άγγιγμα διάρκειας ελάχιστα μεγαλύτερης απ’ ότι πρέπει κτλ. Ακόμη, ασχολούνται με λεπτομέρειες στο σώμα τους, όπως το να κουνήσουν τα μαλλιά τους προς τα πίσω ή να ελέγξουν το make up τους κτλ.
Συνολικά, τα άτομα εκφράζονται με πολλές κινήσεις του σώματός τους. Η μεγάλη πρόκληση είναι να καταφέρουμε να καταλάβουμε πότε κινήσεις γίνονται τυχαία και πότε σημαίνουν πραγματικά κάτι. Οπότε δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε απόλυτοι με αυτό που πιστεύουμε ότι «διαβάζουμε» στον άλλον.

About these ads

Σχόλια κλειστά

Filed under Επιστήμη & Τεχνολογία, Σκέψεις & Απόψεις

Τα σχόλια είναι κλειστά.